Sayın Mükellefimiz,
5 bin ve 30 bin üzeri e-Arşiv Fatura kesmek içib Gib e-Arşiv Portalı kullanıma açıldı.
e-Arşiv Portalına Giriş
e-Arşiv Fatura Portalı Giriş Ekranına ebelge.gib.gov.tr adresi Portal Bölümünde 5.000 TL ve 30.000 TL e-Arşiv Fatura Portalına Giriş linkine tıklayarak veya https://earsivportal.efatura.gov.tr/intragiris.html adresinde Interaktif Vergi Dairesi Şifrenizle Giriş Yapabilirsiniz.
5 bin TL fatura nereden kesilecek?
e Arşiv Portalı Giriş Ekranları Açıldı.e-Arşiv Portalına Giriş için Hangi Siteden Girilecek?
https://earsivportal.efatura.gov.tr/intragiris.html adresini tıklarak şifre ekranı gelir, şifrenizi bilmiyorsanız ofisimizden temin edebilirsiniz.
e-Arşiv Fatura Uygulamasına Dahil Olmayan Mükelleflerce Tutarı 5.000 TL ve 30.000 TL ‘yi Aşan Faturaların GİB Portalından Düzenlenecek?
e-Arşiv Portalına İnteraktif Vergi Dairesi şifreniz ile giriş yaptıktan sonraki açılan ekranın üst kısmında "Modül şeçiniz" kısmında e-Arşiv Portal seçeneği seçilecek.
e-Arşiv Portal seçeneği belirlendiktan sonra ekranın sol tarafında açılan menü de Belge İşlemleri ve Kullanıcı İşlemleleri seçeneği olmak üzere iki buton bulunmaktadır.
e-Arşiv Portalına ilk defa giriş yaptığınızda Kullanıcı İşlemleri seçeneğini tıkladıktan sonra gelen Kullanıcı Bilgileri bölümündeki alanları kontrol ederek eksik veya yanlış bir bilgi var ise düzeltme yapmanız gereklidir.
e-Arşiv Portalından 5.000 ve 30.000 e-Arşiv Fatura Nasıl Kesilecek?
e-Arşiv Fatura kesmek için Belge İşlemleri butonunu tıkladıktan sonra 5.000/30000 Fatura Oluştur butonu tıklanarak e-arşiv fatura ekranında e-Arşiv Fatura oluşturabilirsiniz. (İsteğe bağlı olarak 5 bin ve 30 bin TL altındaki tüm faturalarınızı e-Arşiv Fatura Portalı üzerinden kesebilirsiniz.)
Gelen e-Arşiv Fatura Oluşturma ekranında Fatura Bilgileri kısmı otomatik olarak gelecektir. Fatura Bilgileri kısmınında otomatik gelen bilgileri ihtiyacınıza göre düzenleyebilirsiniz. Normal Fatura Kesmek için Fatura Tipi bölümünde SATIŞ seçeneğini seçmeniz gereklidir. e-Arşiv Fatura Portalında Satış Faturası, İade Faturası, Tevkifatlı fatura, İstisna Faturası, Özel Matrah ve İhraç Kayıtlı e-Arşiv Faturası düzenleyebilirsiniz.
Fatura Bilgileri tamamlandıktan sonra Alıcı Bilgileri Kısmına Firmanın vergi Kimlik Numarası veya e-Arşiv Fatura Kesilecek kişinin TC numarası girilebilir. Vergi Kimlik numarası veya TC Girildiğinde alıcı bilgileri kısmı otomatik olarak çıkacaktır.
Mal ve Hizmet Bilgilerinde bulunan Vergi Seçeniz bölümünde e-Arşiv Faturaya eklenecek bir vergi var ise açılan menüden ilgili vergiyi seçip vergi ekle butonuna tıkladığınız ilgili vergi faturaya eklenecek ve eklendiğine dair bir uyarı mesajı gelecektir.
Fatura içeriğini girmek için satır ekle butonuna tıkladığınızda aktif hale gelen düzenle butonunu tıkladığınızda açılan ekranda e-arşiv Fatura ya ait gerekli alanlara giriş yaparak Kaydet butonuna tıkladığınızda satır ekleme işlemi tamamlanacaktır. Eklenecek her satır için aynı işlemi yapmanız gereklidir.
Toplamlar bölümün altında bulunan not bölümüne Banka Bilgileri veya irsaliye tarih ve numarası gibi faturada gözükmesini istediğiniz bilgileri ekleyebilirsiniz.
Sayfanın en alt kısmında bulunan OLUŞTUR butonuna tıkladığınız oluşturulan e-Arşiv Faturası Taslaklar Bölününe eklenecek ve ekrana e-Arşiv Fatura taslaklar bölümüne başarı ile eklenmiştir uyasırı gelecektir. Burada dikkat etmeniz gereken nokta e-Arşiv faturanın hala karşı tarafa teslim edilmiş değildir.
Bu aşamadan sonra sol menüde bulunan 5000/30000 Taslaklar bölününe tıklıyoruz.
Gelen ekranda oluşturulan e-Arşiv Fatura'yı görüntülem, düzenleme, iptal etme ve imzalayarak alıcıya ulaştırmak için seçenekler vardır. Bu bölümnde tarih aralığını girerek sorgula butonunu tıkladığınızda Taslak olarak bekleyen e-Arşiv Fatura listesini görebilirsiniz.
Görüntüleme seçeneğini tıklayarak oluşan e-Arşiv Fatura ekranda görüntüleyerek kontrol işlemlerini yapmanız sizin için avantaj olacaktır. Çünkü e-Arşiv Fatura gönderilten sonra iptal edilemez. Eğer bir hata var ve düzenleme yapmak istiyorsanız ilgili faturayı seçerek düzenle butonunu tıklayarak gerekli düzenleme işlemlerini yapabilirsiniz.
e-Arşiv Fatura Nasıl Gönderilecek?
Taslaklar ekranında Faturayı işaretlyip GİM İMZA butonunu tıkladığınızda ekrana SMS onay penceresi açılacaktır. Açılan pencerede yer alan cep telefonu numarasına şifre gönder butonunu tıklayarak cep telefonuza 6 haneden oluşan (rakam veya harf) onay kodu sms olarak gelecektir. Açılan ekrana cep telefonunuza gelen SMS onay kodunu yazarak ONAYLA butonunu tıkladığınızda SMS şifreniz doğrulandı uyarısından hemen sonra imzalama işleminzi başarı ile tamamlandı uyası gelecek ve e-Arşiv Fatura kesme işlemi tamamlanmış olacaktır.
GİB e-Arşiv Faturası Alıcıya Nasıl Teslim edilecek?
Taslaklar bölümünde kesilen e-arşiv faturaları sorguladıktan sonra ilgili e-arşiv faturayı seçip İNDİR butonunu tıklayıp bilgisayarınıza indirerek mail olarak alıcıya gönderebilir veya yazıcıdan yazdırıp ıslak imza atarak alıcısına teslim edebilirsiniz.
GİB e-Arşiv Faturası Nasıl İptal edilecek?
GİB İMZA ile imzalama işlemi tamamlanan e-Arşiv Fatura iptal edilemez.
Saygılarımızla